4 Haziran 2008 Çarşamba

Meyveli tart

Ilk tarifim Meyveli tart. Porselen demlik cay saati etkinlik sitesine yayinlanirsa hatta ilk etkinlik tarifim olacak :). Bakiniz http://www.keyiflimutfagim.com/ Gectigimiz haftasonu annemler gelecegi icin yapmistim. Tart hamurunun tarifini PastaciKiz'in sitesinden aldim. Ben biraz tarifi karistirdigim icin tart hamurum biraz fazla sert olmustu. Butun yumusatma calismalarima ragmen yumusamadi. Once Pastacikizinda yazdigi gibi yumusamasi icin pismis tart hamurunu 1 gece kuru bi yerde ustu kapali beklettim. Banamisin demedi. Ardindan biraz kiraz suyu surdum ve uzerine belki yumusatir diye 100 gr. cig kremayi 1 paket vanilya sekeriyle cirpip tart hamurunun uzerine surdum. Bu boyle kremasi hazir olana kadar bekledi. Hatta kremayida biraz ilik uzerine doktum belki onunda faydasi olur diye. Ama MasaAllah tartim biraz tas gibiydi :). Goruntuden kurtardim bende ne yapiim. Yalniz birdahaki tartim nasil daha yumusak ve dislere zararsiz yapabilirim bilmiyorum. Fikri olan varsa buyursun lutfen...

Neyse gelelim tarife:

Tart hamuru:

  • 4 bardak un
  • 2 yumurta
  • 1,5 bardak pudra sekeri
  • 125 gram tereyagi
  • 75 gram margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya sekeri
  • 1 turk kahvesi fincani yogurt
  • 1 fiske tuz

Tart hamurunun yapilisi:

Once yag ile pudra sekerini iyice karistiriyorsunuz. Sonra diger malzemeleride ekleyip yumusak bir hamur elde ediyorsunuz. Bu hamuru folyoya sarip buzdolabinda yaklasik 15 dk. dinlendirdikten sonra 28cm'lik tart kalibina uzerine bastirarak fazla kalin olmayan bir sekilde yerlestiriyorsunuz. Uzerine fazla kabarmasin diye catalla delikler acip 175C onceden isitilmis firinda yaklasik 15-20 dk. da pisiriyorsunuz. Tart hamurunu iyice soguduktan sonra kalibindan cikarip bir kenara koyuyorsunuz.

Krema icin:

  • 1/2 litre sut
  • 3 yemek kasigi seker
  • 1 paket vanilya sekeri
  • 3 kasik un
  • 1 yumurta
  • Dilediginiz mevsim meyveleri. Ben cilek ve muzu tercih ettim.

Yapilisi:

Yumurtayi sekerle bir tencerede iyice cirpip sutu, unu ve vanilyayi ekleyip kaynayip koyulasana kadar karistiriyorsunuz.

Krema soguduktan sonra tart hamurunun uzerine kucucuk dilediginiz meyvelerden dogruyorsunuz. Ben cilek ve muz parcalarini tercih ettim. Bunun uzerine kremayi doktum. Uzerinide meyvelerle susledim. Asil tarifte uzerine jole suruluyor ama ben joleyi pek tercih etmedim ve sadece muzlar fazla kararmasin diye uzerlerine bir firca yardimiyla biraz recel surdum.

Not I: Biraz sertti ama cok lezzetliydi ama yinede asil tariften fazla sasmamak lazim galiba.
Not II: Bardak = su bardagi 250 ml lik olanlardan.
Not III: Hollanda'da tartin en guzeli Limburg sehrinde yapiliyor..her cesitini bulabilirsiniz. Hatta Hollanda'nin her tarafinda yalnizca tart satan dukkanlar vardir. Yolunuz ugrarsa minik Hollanda'miza aklinizda bulunsun. Vlaai olarak gecer adlari...

1 yorum:

Hayalperest Asçi dedi ki...

Tarifimi yayinladiginiz icin tesekkurler. Cok yogun oldugum icin bi tarif daha yapamadim ama bir daha ki etkinlige tariflerimle katilirim Insallah.