19 Aralık 2010 Pazar

Elmali pay


Malzemeler:

  • 300 gram un
  • 200 gram tereyagi (veya margarin)
  • 160 gram ince cekilmis seker
  • 1 paket vanilya sekeri
  • 1 cirpilmis yumurta
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 cimdik tuz

Icine:
  • 1 kilogram cok tatli olmayan elma
  • kuru cekirdeksiz uzum
  • tarcin
  • 2 yemek kasigi toz seker
Yapilisi:

Oda sicakligindaki tereyagini dilim dilim dograyip una ekliyoruz. Sekeri mutfak robotunda cekip unlu karisima ekliyoruz. Tuzu, vanilyayi ve kabartma tozunuda ekleyip karistiriyoruz. Cirpilmis 1 yumurtanin 3 te 2sinide ekleyip kulak memesi kivaminda bir hamur elde edene kadar yoguruyoruz. Yumurtanin 3te 1'ini uzerine surmek icin bir kenara ayiriyoruz.

Hamuru dinlenmesi icin biraz buzdolabina koyuyoruz. Diger tarafta elmalari soyup ince ince dilimliyoruz. Elma dilimlerinin uzerine bir kac avuc kuru cekirdeksiz uzum, bolca tarcin ve 2 yemek kasigi tarcin ekleyip karistiriyoruz.

Hamuru buzdolabindan cikarip 4'te 1'ini ayiriyoruz. 26 cm'lik kelepceli kek kalibina hamurun 4'te 3'unu parmaklarimizla bastirarak iyice yayiyoruz. Kalibin az kenarlarina tasmali hamur ve her tarafi ayni kalinlikta olursa daha guzel oluyor. Hamuru yaydiktan sonra elmalarimizi hamurun uzerine kaliba yerlestiriyoruz. Uzerine geri kalan ayirdigimiz hamurla ince seritler yapip resimde goruldugu gibi cizgi cizgi susluyoruz. Serit halindeki hamurlarin uzerine kalan yumurtamizi surup onceden isitilmis 175C firinda uzeri ve alti pisene kadar pisiriyoruz. Firindan ciktiktan sonra dilerseniz daha guzel parlamasi icin azcik sulandirilmis recel surebilirsiniz.

Afiyet olsun..

2 Aralık 2010 Perşembe

Kirmizi mercimek köftesi



Kirmizi mercimek köftesi icin malzemeler:
4 kisilik
  • 2 su bardagi kirmizi mercimek
  • 3 su bardagi su
  • tuz
  • ince cig koftelik bulgur (yarim su bardagi kadar)
  • kuru sogan
  • taze yesil sogan
  • maydonoz
  • 2 yemek kasigi domates salçasi
  • 1/2 yemek kasigi biber salcasi
  • kirmizi pul biber
  • karabiber
  • kuru nane
  • kimyon (istege gore)
  • sivi yag
  • limon suyu

Mercimekleri suda (tuz ekleyin) hasliyoruz. Su az gelirse biraz daha su ekleyin. Onemli olan pistikten sonra suyunun tam olarak cekilmemis olmasi. Mercimekler haslandiktan sonra ocaktan alip bulgurlarimizi ekliyoruz ve iyice karistiriyoruz. Bunu agzi kapali bir kenara birakip kuru soganlarimizi incecik kiyiyoruz. Bol sivi yag ile soganlari bir tavada kavuruyoruz. Soganlar kavrulduktan sonra salcalari ve baharatlarida ekleyip birazda boyle kavuruyoruz. Diger tarafta taze sogan ve maydonozlarida dograyip hazirliyoruz. Kavrulan soganlari bulgur ve mercimek karsimina ekleyip karistiriyoruz. Bunlar yeterince soguduysa taze sogan ve maydonozlarimizida ekleyelim ve limon suyuyla tatlandiralim. Kofte seklinde sikmaya baslayalim ve taze marul domates ve salatalikla afiyetle yiyelim. Dilerseniz yerken uzerine limon suyuda sikabilirsiniz.

Nohut salatasi

Nohut salatasi icin malzemelerimiz:

  • Bir kutu konserve haslanmis nohut
  • Bir kac dal taze yesil sogan
  • Yarim demetten az maydonoz
  • 2 tane rendelenmis havuc
  • Biraz dilimlenmis kornison tursu
  • Misir konservesi
  • Kirmizi biber
  • Karabiber
  • Kuru dereotu (varsa tazesi daha guzel olur)
  • Tuz
  • Limon
  • Siviyag veya zeytinyagi
Bunlari karistiriyoruz ve afiyetle yiyoruz..

Sütlü kömbe

Bizim yörenin (ic anadolu) kömbeleri meshurdur. Bende bugun ilk defa sütlü kömbe yaptim. Tabi once kirk defa tarifini sorarak. Cok kolay ve sulu yemeklerin yaninda guzel olan bir kömbe. Gelelim tarife:

  • 50 gram tereyagi (oda sicaklginda)
  • goz karari biraz sivi yag
  • 2 yumurtanin beyazi (sarisi yuzune)
  • 1 su bardagi süt
  • tuz
  • yarim kilo kadar un (pogaca hamurundan biraz sert olacak)



Bu malzemeleri karistirip yukardada yazdigi gibi pogaca hamurundan biraz sert bir hamur elde edene kadar un ekliyorsunuz. Bu hamurun puf noktasi fazla yogurmamak. Ne kadar az yogurursaniz o kadar guzel kömbeniz olur. Malzemeler birbirine karissin, unu hamura yedirin ve yogurmayi birakip hamuru buyuk bezeler alin. Elinizle bezeleri yaglanmis firin tepsisine yayin. Ne fazla ince ne fazla kalin olacak. Uzerine yumurta sarisi surup birde catalla batirarak susleyin. 200C firinda kizarana kadar pisirin.

Firindan cikardiktan sonra icini cekene kadar dinlendimi yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ben fotograftaki kömbelerin yuzune yumurta surmeyi unutmusum.