28 Aralık 2009 Pazartesi

Cooook guzel masa örtüm

Canim arkadasim Hulya kendi elleriyle isledigi bu masa örtüsünü bana hediye etti. Hatta renkelerinide evime uydurarak islemis..Coook tesekkur ederim canim.


Etli taze fasulye

Kurtarici yemeklerimden biri taze yesil fasulyedir. Hem lezzetli hemde her zaman tadi tutar :) tabi severseniz. Et obur bir esim oldugu icin bana zeytinyaglisini denemek nasip olmadi daha.




Etli taze fasulye (+/- 4 kisilik)

  • 400 / 500 gram yesil fasulye
  • istediginiz kadar et
  • 1 orta boy ince kiyilmis sogan
  • salca
  • karabiber
  • kirmizi pul biber
  • kirmizi toz biber
  • tuz
  • margarin veya tereyagi
  • 1 veya 2 tane orta boy soyulmus kucuk dogranmis domates
  • 1 veya 2 tane orta boy soyulmus kucuk dogranmis patates
  • sicak su

Etleri kucuk kucuk dograyip bir tencerede kavuruyoruz. Etler sularini cektikten sonra margarini/ tereyagini ekleyip, bu eriyince soganlari ekleyip kavuruyoruz. Soganlar iyice kavrulduktan sonra salcasini tuzunu ve baharatlarini ekleyip azda oyle ceviriyoruz. Sonra dogranmis fasulyelerimizi ekleyip yaninada domateslerimizi ekleyip atesimizi kisiyoruz. Fasulyeler dise degmeyecek kadar yumusayana kadar alti kisik pisiriyoruz. Pistikten sonra uzerini gecmeyecek kadar sicak su ekleyip patatesleride ekliyoruz tenceremize. Patatesler pistimi yemegimiz hazir demektir. Yaninada soyle guzeeel bi sehriyeli pilav. Afiyet olsun.

Pogacalar

Sonunda resmini cekebildigim pogacalarim..Tariflerini 1,5 sene önce eklemisim (shame on me :s) Pufidik pogacalarin tarifi burda..Yüzu galeta unlu olanlarin tarifi Portakalagaci'ndan. Yalniz ben ic harcina haslanmis patates yerine rendelenip kavrulmus patates koydum.



11 Aralık 2009 Cuma

Patates salatasi ve peynirli börek

Gecte olsa bu yazimda bahsettigim tarifler:

Patates salatasi
  • Dilediginiz kadar haslanmis kucuk dogranmis patates
  • konserve misir
  • kucuk dogranmis salatalik
  • kucuk dogranmis salatalik tursusu
  • rendelenmis havuc
  • kucuk dogranmis kirmizi paprika
  • maydanoz
  • tuz
  • pul biber
  • karabiber
  • sivi yag
  • limon suyu

Butun malzemeleri birbirine karistirin. Buyrun size mis gibi salata. Dilerseniz icine baska garniturlerde ekleyebilirsiniz. Ben bazen mesela kucuk kahverengi konserve fasulye ekliyorum veya konserve bezelye.


Peynirli börek
  • 300 gramlik böreklik hazir yufka
  • beyaz peynir
  • maydanoz

Harci icin
  • 3 su bardagi süt
  • 2 yumurtanin beyazi (sarisi disina)
  • 1 butun yumurta
  • 1/2 su bardagi sivi yag (ilk basta yazmayi unutmusum kusura bakmayin)
  • bir paket kabartma tozu
  • biraz tuz
  • Uzeri icin susam veya corek otu

Normal boyutlarda bir firin tepsisi börek cikiyor bu malzemelerden.

Harc malzemelerini karisitirin. Peyniri ezip kiyilmis maydanozlarla karistirin. Yagli kagit serilmis tepsiye once bir yufka koyun. Yufkanin uzerine sutlu harctan dokun ve her tarafinin islanmasini saglayin. Uzerine bir yufka daha ve yine ayni islemi tekrarlayin. Tepside 3 kat yufka oldugunda peynirli karisimdan uzerine serpistirin. Bunun uzerine yine bir kat yufka ekleyin ve harctan dokun. 2 sira daha boyle devam edin ve bir sira daha peynir dokun. Bu peynirin uzerine 2 kat daha yufka ekleyin tabi harcla islatarak. Kalan harci boregin uzerinde gezdirin. En sonunda uzerine yumurta sarilarini surun ve corek otunu veya susami serpistirip tepsinin uzerini kapatip buzdolabinda en az bir saat bekletin. 200C firinda uzeri ve alti kizarana kadar pisirin.

Afiyet olsun.

Hashasli portakalli kek

Bu yazimda yazdigim kekin tarifi.

Hashasli portakalli kekin tarifini http://www.portakalagaci.com/ aldim ve kendim biraz degistirdim.

Benim yaptigim sekliyle:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardagindan bir parmak eksik toz seker
  • 1/2 su bardagi (125 ml) sivi yag
  • 1/2 su bardagi (125 ml) portakal suyu
  • 1 portakalin kabugunun rendesi
  • 2 yemek kasigi hashas tohumu
  • 1 tatli kasigi tarcin
  • 1 paket vanilya sekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 cimdik tuz
  • aldigi kadar un

Oncelikle yumurtayi ve sekeri iyice cirpiyoruz. Un ve kabartma tozu haric diger malzemeleri yumurtali karisima ekleyip karistiriyoruz. Unu ve kabartma tozunu suzgecten gecirip eleyerek karisima ekliyoruz. Kek kivamina gelene kadar un ekliyoruz. Yaglanmis kalibimiza dokup 175 C firinda pisiriyoruz. Kek iyice kabarip yuzu kizarana kadar firin kapagini acmazsaniz kekinizin cokme ihtimali duser. Icine bir catali veya kurdani batirdiginiz zaman temiz cikarsa kekiniz pismis demektir. Firindan cikardiktan sonra soguyana kadar kalibinda dinlendirip sonra cikarin kalibtan.

Kek kivamini en iyi spatula ile karistirirken karisimdan biraz havaya kaldirip geri legenin icine dokunce son doktugunuz karisimin uzerinde biraz belli oluyorsa kivami tamamdir demek.