11 Haziran 2008 Çarşamba

Annemin pufidik pogacalari

Annemin pufidik pogacalarini bizim cevrede bilmeyen yoktur. Herkes tarifini ister ve dener. Cook yumusaktirlar ve kolay kolay bayatlamazlar.


Tarif assagida resimde yakinda:

  • +/- 1 kilo un
  • 2 yumurta beyazi (sarisi uzerine)
  • yarim su bardagi zeytinyagi
  • 2 su bardagi sut
  • 1 paket yas maya
  • 1 kesme seker
  • tuz


Ic harci: kavrulmus kiyma ve baharatlar / zeytin ve peynir/ peynir ve ince kiyilmis maydonoz ya da nane/ rendelenmis patates ve baharatlar. (Kisaca ne dilerseniz)

Yapilisi:
1. Sutu bir tavada el girecek kadar isitin ve bir kaba bosaltin.
2. Sutun icine mayayi ve kesme sekeri atin.

3. Maya iyice kabarana kadar bekleyin.
4.
Sonra un haric diger malzemeleride ekleyip en sona unu karistirin.
Kulak memesi kivamindan biraz daha civik bir hamurunuz olmasi gerekiyor.
5. Hamuru iyice yogurduktan sonra bir sofra bezine sarip sicak bir yerde en az 1 saat kadar mayalanmasi icin bekletin.
6. Hamur mayalandiktan sonra unla veya biraz zeytinyagiyla kucuk yumaklardan icine harclarini koyup pogacalarinizi yapin.
7. Pogacalari uzerine yagli kagit serilmis firin tepsisine dizin.

8. Uzerlerine yumurta sarisi surun ve dilerseniz corek otu ya da susam serpip 180C firinda uzerleri kizarana kadar pisirin.

Afiyet olsun..

4 Haziran 2008 Çarşamba

Meyveli tart

Ilk tarifim Meyveli tart. Porselen demlik cay saati etkinlik sitesine yayinlanirsa hatta ilk etkinlik tarifim olacak :). Bakiniz http://www.keyiflimutfagim.com/ Gectigimiz haftasonu annemler gelecegi icin yapmistim. Tart hamurunun tarifini PastaciKiz'in sitesinden aldim. Ben biraz tarifi karistirdigim icin tart hamurum biraz fazla sert olmustu. Butun yumusatma calismalarima ragmen yumusamadi. Once Pastacikizinda yazdigi gibi yumusamasi icin pismis tart hamurunu 1 gece kuru bi yerde ustu kapali beklettim. Banamisin demedi. Ardindan biraz kiraz suyu surdum ve uzerine belki yumusatir diye 100 gr. cig kremayi 1 paket vanilya sekeriyle cirpip tart hamurunun uzerine surdum. Bu boyle kremasi hazir olana kadar bekledi. Hatta kremayida biraz ilik uzerine doktum belki onunda faydasi olur diye. Ama MasaAllah tartim biraz tas gibiydi :). Goruntuden kurtardim bende ne yapiim. Yalniz birdahaki tartim nasil daha yumusak ve dislere zararsiz yapabilirim bilmiyorum. Fikri olan varsa buyursun lutfen...

Neyse gelelim tarife:

Tart hamuru:

  • 4 bardak un
  • 2 yumurta
  • 1,5 bardak pudra sekeri
  • 125 gram tereyagi
  • 75 gram margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya sekeri
  • 1 turk kahvesi fincani yogurt
  • 1 fiske tuz

Tart hamurunun yapilisi:

Once yag ile pudra sekerini iyice karistiriyorsunuz. Sonra diger malzemeleride ekleyip yumusak bir hamur elde ediyorsunuz. Bu hamuru folyoya sarip buzdolabinda yaklasik 15 dk. dinlendirdikten sonra 28cm'lik tart kalibina uzerine bastirarak fazla kalin olmayan bir sekilde yerlestiriyorsunuz. Uzerine fazla kabarmasin diye catalla delikler acip 175C onceden isitilmis firinda yaklasik 15-20 dk. da pisiriyorsunuz. Tart hamurunu iyice soguduktan sonra kalibindan cikarip bir kenara koyuyorsunuz.

Krema icin:

  • 1/2 litre sut
  • 3 yemek kasigi seker
  • 1 paket vanilya sekeri
  • 3 kasik un
  • 1 yumurta
  • Dilediginiz mevsim meyveleri. Ben cilek ve muzu tercih ettim.

Yapilisi:

Yumurtayi sekerle bir tencerede iyice cirpip sutu, unu ve vanilyayi ekleyip kaynayip koyulasana kadar karistiriyorsunuz.

Krema soguduktan sonra tart hamurunun uzerine kucucuk dilediginiz meyvelerden dogruyorsunuz. Ben cilek ve muz parcalarini tercih ettim. Bunun uzerine kremayi doktum. Uzerinide meyvelerle susledim. Asil tarifte uzerine jole suruluyor ama ben joleyi pek tercih etmedim ve sadece muzlar fazla kararmasin diye uzerlerine bir firca yardimiyla biraz recel surdum.

Not I: Biraz sertti ama cok lezzetliydi ama yinede asil tariften fazla sasmamak lazim galiba.
Not II: Bardak = su bardagi 250 ml lik olanlardan.
Not III: Hollanda'da tartin en guzeli Limburg sehrinde yapiliyor..her cesitini bulabilirsiniz. Hatta Hollanda'nin her tarafinda yalnizca tart satan dukkanlar vardir. Yolunuz ugrarsa minik Hollanda'miza aklinizda bulunsun. Vlaai olarak gecer adlari...